-
Çevre Görevlisi Kimdir, Çevre Görevlisi Sınavı, Ders Notları, Geçmiş Sorular
Merhaba,
Biyolog arkadaşların olabildiğince farklı dallara kaptırdıkları mesleklerine dair bilgileri toparlamaya özen gösteriyorum. KPSS çalışmaları yanı sıra çevre görevlisi sınavına ilişkin belge ve hükümleri de elimden geldiğince bu başlık altında toparlamaya, en azından blog sayfam içerisinde farklı iletilerle düzenlemeye çalışacağım.
Çevre Görevlisi Kimdir?
Çevre Görevlisi adayları öncelikle kimlik, meslek, eğitim ve sertifika bilgilerini sisteme girerek Çevre Görevlisi Eğitimi’ne başvurur. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar Çevre Görevlisi Sınavı’na girer. Sınavı başarıyla geçen adaylar Çevre Görevlisi Belgesi başvurusunda bulunur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değerlendirilen adaylar, tüm aşamalarda başarılı oldukları takdirde Çevre Görevlisi olurlar. Çevre Görevlisi Eğitici olabilmek için ise gerekli kriterleri sağlayan adaylar Çevre Görevlisi Eğiticisi Belgesi alırlar. Kişilerin yanı sıra Çevre Danışmanlık Hizmeti ya da Çevre Eğitim Hizmeti verecek olan kurum kuruluşlar da, yine yeterlik belgelerine Çevrimiçi Çevre İzinleri portalı üzerinden başvururlar.
Çevre Görevlisinde Aranılacak Nitelikler:
Tesis veya faaliyet ile bunların çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinde aranılacak nitelikler şunlardır:
a)En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak.
b)En az dört yıllık üniversitelerin balıkçılık teknolojisi mühendisliği, endüstri mühendisliği, fizik mühendisliği, gıda mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, maden mühendisliği, orman mühendisliği, orman endüstri mühendisliği, su ürünleri mühendisliği, tekstil mühendisliği ve ziraat mühendisliği, fizik, kimya veya biyoloji bölümlerinden mezun olmak ve Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olmak.
c)Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-2 listesi 7 nci başlığı altında 7.2, 7.8, 7.9, 7.10, 7.11, 7.12, 7.13, 7.14, 7.15, 7.16, 7.17, 7.18, 7.23, 7.25, 7.26, 7.29, 7.30, 7.31, 7.32, 7.33 bentlerinde sayılan faaliyet veya tesisler için, (a) ve (b) bentlerinde sayılan bölümlere ek olarak veteriner fakültesinden mezun olmak, bu tesislerde sürekli istihdam ediliyor ve Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olmak.
ç)Bakanlık merkez ve taşra teşkilatının çevre yönetimi ve çevresel etki değerlendirmesi birimlerinde, 6 ncı maddede belirtilen görev ve sürelerde çalışmış olmak.
Çevre Görevlisi Belgesi:
Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından “Çevre Görevlisi Belgesi” verilir. Çevre mühendisleri ile çevre mühendisliği alanında lisansüstü eğitime sahip kişilere istekleri hâlinde sınav şartı aranmaksızın “Çevre Görevlisi Belgesi” verilir. Bakanlık merkez ve taşra teşkilatının çevre yönetimi ve çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili teknik birimlerinde;
Çevre ve orman uzmanı, şube müdürü veya en az 4 yıllık üniversitelerin teknik bölümlerinden mezun olup teknik personel olarak en az beş yıl görev yapmış olanlara, İl müdür yardımcısı, il müdürü, daire başkanı ve üstü görevlerde en az üç yıl görev yapmış olanlara, istekleri hâlinde sınav ve ücret şartı aranmaksızın “Çevre Görevlisi Belgesi” verilir.
Çevre Görevlisi Sınavında Başarılı Olanların Belge Müracaatları
Çevre Görevlisi Belgesi ve Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgelerinde; adres, unvan, ortaklık, isim-soy isim değişikliği, e izin yazılım portalından kullanıcı adıyla girilerek başvuru takip kısmından yapılmaktadır. Çevre Danışmanlık Firmaları tarafından yapılacak değişiklik talebinden önce firmanın Çevre Bilgi Sistemi’ nde kayıtlı olması gerekmektedir.
Çevre Görevlilerinin Yükümlülükleri:
Çevre yönetim birimi ya da tesis veya faaliyette çalışan çevre görevlisi;
a)Tesis veya faaliyet bünyesinde;
Çevre yönetimi faaliyetlerini mevzuata uygun bir şekilde yürütmek ve koordine etmekle,
Yürütülen çalışmaları düzenli aralıklarla izleyerek ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmekle,
Yılda bir defadan az olmamak üzere ilgili mevzuat hükümlerine göre iç tetkik gerçekleştirmek ve iç tetkik sonucunda bir rapor hazırlamakla, bu raporu tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis veya faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla,
Uygunsuzluk tespit edildiğinde tesis veya faaliyetin sahibine/sorumlusuna uygunsuzluğun giderilmesi için önerilerde bulunmak ve uygunsuzluğun giderilip giderilmediğinin takibini yapmakla,
Çalışanlara çevresel konularda bilgilendirici eğitim çalışmaları yapmak ve özendirici faaliyetler düzenlemekle,
b)Tesis veya faaliyetin çevresel konularda alması gerekli izin, lisans ve belgeleri alma, güncelleme ve/veya yenileme çalışmalarını yürütmekle,
c)İstenecek bilgi ve belgeleri belirtilen formatta; zamanında ve eksiksiz olarak iletmekle,
ç)Bakanlık veya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce yapılacak denetimler sırasında;
Tesis veya faaliyette hazır bulunmakla,
İstenen bilgi ve belgeleri sağlamakla,
d)Öğrendikleri ticari sır mahiyetindeki bilgileri saklı tutmakla, yükümlüdür.
Çevre Görevlisi 2012 Sınav Kılavuzuna Göz Atmak için lütfen tıklayınız.
Çevre görevlisi sınavına yönelik olarak hazırlanmış eğitim notlarını paylaşıyoruz.
Çevre Görevlisi Eğitimi, Temel Ders Notları
Çevre Görevlisi Raporlama Dersi Notları
Endüstriyel Atık Yönetimi Ders Notları
Çevre Görevlisi Eğitimi, Temel Çevre Eğitimi notları
Çevre Denetimi, Denetleyici Özellikleri
İÇME SULARININ ÖZELLİKLERİ, KALİTE PARAMETRELERİ VE KİRLETİCİLERİN SAĞLIK ETKİLERİ (898 KB)
SU VE ATIK SU NUMUNE ALMA ESASLARI (155 KB)
SU VE ATIK SU ARITIMI (2,29 MB)
SU VE ATIK SU ARITIMINDA İLERİ ARITMA TEKNOLOJİLERİ – ARITILMIŞ ATIK SULARIN GERİ KULLANIMI (3,22 MB)
ENDÜSTRİYEL ATIK SU YÖNETİMİ VE ENDÜSTRİYEL ATIK SU ARITIMI (2,96 MB)
ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİMİ (448 KB)
ARITMA ÇAMURLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ, İŞLEME VE BERTARAF YÖNTEMLERİ (6,42 MB)
ARITMA ÇAMURLARININ STABİLİZASYONU (1,34 MB)
HAVA KİRLENMESİ (2,17 MB)
GÜRÜLTÜ VE YÖNETİMİ (401 KB)
TOPRAK KİRLENMESİ (287 KB)
ÇEVRESEL RİSK YÖNETİMİ (281 KB)